dimarts, 12 d’octubre del 2010

Què és el zamak?

Segurament haureu llegit moltes vegades, en aquest mateix bloc o a qualsevol altre, o sentit xerrar a qui sigui, sobre el zamak. Però, sabeu què és el zamak?


El zamak és una aleació creada per la New Jersey Zinc Company al voltant de 1920. El seu nom és l'acrònim en alemany dels materials que el composen: Zink (zinc), Aluminium (alumini), Magnesium (magnesi) y Kupfer (coure).

És un material relativament barat per a usos industrials, ja que simplifica els processos productius, però no tant per a usos més minoritaris, com ara la bijuteria. El zamak es pot cromar i pintar, i el principal desavantatge que té és que l'exposició a altes temperatures juntament amb l'humitat el corrouen (agafa un aspecte intercristalí, similar a l'arena).



El zamak s'usa molt en el sector del ferratge, sobretot a causa del progressiu encariment de materials més habituals com el llautó.

També s'utilitza molt en el sector de l'automoció, sobretot en forma de peces de seguretat, cascases o bieles, entre d'altres. Les peces fabricades en zamak s'usen en components d'automòbils, construcció, electricitat, telefonia, juguetes, articles esportius, decoració i textil.



Darrerament s'ha posat de moda com a part de productes de bijuteria. Tot i no tenir el mateix aspecte que l'acer, té molts resistència i no s'embruta tant com plata. És molt habitual veure-ho forma part de polseres o collars de cuiro. Només s'aprecia una pèrdua de brillantor i de resistència a l'impacte amb el pas del temps, a temperatura ambient i, sobretot, en ambient humits.